Ağız ve Diş Sağlığı

DİŞLERİNİZ İÇİN DOĞRU BİLDİĞİNİZ 10 YANLIŞ

Dr. Diş Hekimi Hakan ERSOY

Ömrünüz boyunca tedavi amaçlı olarak pek çok tıp dalından hekimlerle görüşmenize gerek kalmayabilir. Ancak diş öylemi hatta yeni yaygınlaşan adıyla ağız diş sağlıgı ile ilgili hepimizin maceraları vardır.

Belkide sık görüşüldüğü için bu koltuğu hiç sevmiyorum tabiri gelişmiştir. İşte ağız diş sağlığımızı daha sorunsuz beklide hiç sorunsuz hale getirmek için dikkat etmemiz gereken basit hususlar ve tedavinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilecek doğru olduğu sanılan yanlışlardan bahsedeceğim.


1- ABSELİ DİŞ ÇEKİLMEZ (İLTİHAPLI DİŞE MÜDAHALE EDİLMEZ) YANLIŞI


Tıp Latincesinde organ adlarına it eki geldiğinde o organın iltihabını ifade eder gaster mide gastrit (mide iltihabı), hepatit (karaciğer iltihabı), sinüzit (sinüs iltihabı), pulpit ( diş iltihabı) gibi gerekli şartlar oluştuğu takdirde iltihaplı durumlardada diğer organlara olduğu gibi dişlerede müdahale edilir hatta çoğu kez iyileşme hızlanacağı için gereklidir. Antibiyotik bu noktada yardımcı tedavi rolu üstlenmektedir. Fiziki müdahale ve direnaj esastır. Çoğu kez uzun süre antibiyotik kullanımı ile sonuç alınmaya çalışılmakta buda ağrılı dönemin ve tedavi süresinin gereksiz uzamasına yol açmaktadır.

2- İLAÇ KULLANIMINDA (AĞRIM YOKTU BIRAKTIM) YANLIŞI

Doktorunuzun size verdiği ilaç birkaç etkiye sahip olabilir. Hekiminizin ilacın hangi etkisinden sizi faydalandırmak istediğini bilemiyebilirsiniz. Siz ağrım yoktu içmedim dediğiniz ilacı doktorunuz analjezik(ağrı kesici) etkisinden faydalanmak için vermemiş olabilir oysa ki aynı ilacın antienflamatuar (ödem çözücü. iltihap dağıtıcı) etki gücünden faydalanmanızı istemiştir. Siz sadece bu ilacın bir ağrı kesici olduğunu düşünerek bırakırsanız tedavi başarısını olumsuz etkilersiniz.

3- İLAÇ KULLANIMINDA UYGULAMA YANLIŞI

Tabletlerin bol suyla alınması önerilir ancak "ben büyük tabletleri bile susuz yutabiliyorum" mazereti çok duyduğum ciddi komplikasyonlara sebep olabilecek hatadır özellikle ağrı kesiciler yemek borusu mide duvarı gibi oluşumlara teması halinde delinmeye kadar yol açabilecek komplikasyonlar oluşturabilir. Asit gibi döküldüğü, değdiği yeri yakar bu sebeple kesinlikle bol su ile birlikte yutulmalıdır.

İlaç etkileşimi bakımından her bireyin vücudu farklılık gösterebilir. Bu sebeple arkadaşınızın şu ilaç çok iyi geldi bana demesi o ilacın arkadaşınız tarafından keşfedilen en iyi ilaç olduğunu göstermez, sadece onun bünyesine olumlu etki göstermiştir. Bu sizede iyi geleceği manası taşımaz

. Ağız sağlığınız için önerilen gargaralarında yanlış kullanımı yaygındır. Gargaralar genellikle boğaz için kullanılmaya alışıldığından ağız diş eti ve çevresi faydalanması istendiğinde boğaza degil dil yardımıyla diş eti ve çevresi dokulara uygulanmalı adeta bastırılarak sürülmeli ve bu bölgelerde tutulmalıdır.

4- ÇOCUKLARDA SÜT DİŞLERİ HAKKINDA YANLIŞLAR

"Nasılsa süt dişi düşecek" Süt dişleri 13 yaşına kadar ağızda kalabilmektedir. Çürüdüklerinde ağrımasa bile tedavi edilmeleri şarttır. Tedavi edilmezlerse çene iltihabı, sinüzit, alttan gelen sürekli dişlerde renkleşme madde kaybı ve çürük oluşumu, yer darlığı çapraşık diş çıkması sistemik enfeksiyon gibi sorunlara yol açar.

5- FIRÇA SULANDIRILMADAN KULLANILMALI

Macun kuru fırçaya sürülmeli diş macununuzun etkili olması için belirli bir konsantrasyonda üretilmiştir. Fırçayı ıslattığınızda konsantrasyon düşer ve macunun faydalı etkisi azalır. Macun fırçaladıkça tükrükle birlikte kıvam alır. Fırçalama işlemi bittikten sonra ağız çok fazla çalkalanmamalıdır. Fazla çalkalama sonrası tüm etkili olmasını istediğimiz maddeleri geri bırakmış olursunuz.

6- FIRÇALAMA SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİRKAÇ PÜF NOKTASI

Diş taşları ve beraberindeki bakteri plağı ağız ve sonrasında tüm sağlığımızıda olumsuz etkiler. Diş taşları oluşumuna en önemli etken tükürüğün içindeki kalsiyum iyonudur.

Dişlerin üzerine çökelen kalsiyum iyonu 48 saat içinde buradan kaldırılmazsa dişin üzerinde kaynaşarak taşlaşmaya başlar ve fırçayla çıkarılımaz duruma gelir. Bu gözenekli olan taşların içine bakteriler yerleşerek evi gibi kullanır ve burada çoğalırlar. Bakteri sayısının artşıyla diş eti iltihaplanır ağız kokusu ve kanama başlar, diş eti hastalığı başlar, kemik kaybı başlar bunun sonucunda diş eti çekilmesi olur. Diş taşları kaldırılıp temizlendiğinde bakterilerde ağızdan uzaklaştırılmış olur. Diş taşı tükürükten gelen iyonların etkisiyle olduğundan tükürüğün ağza döküldüğü yerleri daha iyi temizlerseniz taş oluşumunu daha kolay azaltırsınız. Tükürüğün ağza döküldüğü 3 önemli noktayı öncelikli temizlemek çok fayda sağlar. Bu bölgeler zaten en çok taş oluşan yerlerdir.
 

  • Alt ön dişlerin dil tarafı
  • Sağ 1 büyük azı dişinin yanak tarafı [6nolu diş 6. Diş]
  • Sol 1. Büyük azı dişinin yanak tarafı [6nolu diş 6. Diş]

Fırçalamaya önce buralardan başlamak bu önemli noktaların fırçalanmadan atlanmasını engeller.

7- DİŞ ETLERİM KANIYOR ACIYOR DİYE ORAYA FIRÇA DEĞDİRMİYORUM YANLIŞI

Diş etinde oluşan kanama veya şişlik hastalık habercisidir ve hekime başvurmayı gerektirir. Ancak yaygın gözlemlerimde hastaların bu bölgeyi fırçalamaktan kaçındıklarını gördüm. Oysa ki kanama olan bölgede dolaşım yavaşlamış kan basıncı düşmüştür. Fırçalarken kanaması direne olmasını sağlar yararlı etki gösterir. Kanasada fırçalamak gerekir.

8- HAMİLELİKTE DİŞ ÇÜRÜMESİ DİŞ ETİ HASTALIĞI OLUR YANLIŞI

Hamilelik öncesi bakım gereklidir. Hamilelik süresince hormanal düzen değişimi ve pek çok etmene bağlı ağız sağlığı bozulmazktadır. Bu sebeple gebelik öncesi mutlaka muayene olunmalı en azından bir detertraj (temizlik) yapılmalı acil sorun olabilecek durumlar giderilmelir ve dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi alınmalıdır. Gerekli uygulamalar önceden yapılırsa ağız sağlığı bozulmadan gebelik tamamlanır.

9. DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ SONRASI DAHA ÇOK KİRLENİYOR YANLIŞI

Diş taşı temizliğinde kullanılan cihazlar doğru uygulandığında ve cila uygulamasında orijinal sertlikte temizleme patı kullanıldığında işlemin hiçbir zararı yoktur. Ancak diş temizliğinde dişi çizebilecek pomza tozları vb.kullanılması uygun değildir.

10- FLORLU MACUN MU? FLORSUZ MACUN MU? - BİTKİ ÖZLÜ MACUN MU? ELEKTRİKLİ FIRÇA MI?

Ağız sağlığını korumak için kimyasal ve fiziksel yöntemleri kullanırız. Macun gargara vb. gibi kimyasal ajanlar ile birlikte fiziksel etkilerinden faydalanmak için fırça ip vb. faydalanırız. Ancak mekanik temizlik ağız sağlığı için kimyasal ajanlara nazaran çok daha yararlıdır. Fırçanın yanında macun yardımcı malzemedir. Bu sebeple macunun çeşidi ve markasından çok fırçayı doğru kullanmak önemlidir. Fırçalamada amaç her yerden fırçanın temas ederek geçmesidir. Bu sebeple siz nereye sürerseniz fırça oradadır motorlu fırçayıda heryere değdirecek olan sizsiniz. Fırça alt, üst, iç, yan her dişin ağza açık tüm yüzeylerinden geçmelidir diş eti ve dilde uygun biçimde fırçalanmalıdır.

Dt. Dişhekimi Hakan ERSOY

ELİTİUM TIP MERKEZİ ESENKENT

Bölüm Hekimleri